Запонки з золота


Точна дата появи в Європі запонок - спеціальних декоративних застібок, які втягається в отвори на манжетах і петлі комірів сорочок - достеменно невідома. Вперше згадка про них відноситься до початку XVII в. Спочатку вони мали суто утилітарне призначення, прийшовши на зміну незручним тесемку і зав'язки на рукавах. Сьогодні ж запонки - це, перш за все, актуальний декоративний аксесуар. Багато з них є ювелірними прикрасами.




Найпершими запонками були т.зв. французькі - два гудзики, з'єднані ланцюжком, які робилися з дорогоцінних металів. Свою сучасну назву зупинки отримали лише в середині XVIII в. У цей період їх можна сміливо назвати творами ювелірного мистецтва: запонки із золота рясно прикрашалися дорогоцінними каменями, зображеннями родових гербів, портретами дам серця. Такі прикраси коштували дуже дорого і були доступні тільки знаті.

XIX століття з його промисловим переворотом став новою віхою в їх історії. Завдяки двом відкриттям - створенню спеціальної машини і гальванізації дорогоцінних металів - виробництво запонок було поставлено на потік. Однак у по-справжньому масовий атрибут чоловічого вбрання запонки перетворилися на початку XX століття. Це був час нових технологій і застосування дуже широкої палітри матеріалів: з елітними запонками із золота сусідили демократичніші вироби з емаллю, склом, перламутром і ін. Знамениті Cartier і Tiffany першими стали випускати прикраси в новому стилі - модерн. У 1924 р був придуманий механізм застібки, з яким сьогодні випускається левова частка запонок.

По закінченні Другої світової війни через появу сорочок з гудзиками на манжетах запонки пішли в тінь. Повернулися вони лише під завісу століть, в 90-ті, щоб з успіхом підкреслювати елегантність, стильність, статус людини, яка їх носить. Цю естетичну функцію вони виконують і сьогодні. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий