Позолота

Золото - один з найважчих металів, тільки осмій, іридій і платина перевершують його по щільності. Якби носилки фараонів були дійсно золотими, вони були б у два з половиною рази важче залізних. Носилки були дерев'яними, покритими найтоншою золотою фольгою.

Золоті покриття відомі з глибокої стародавності. Найтонші аркуші золота приклеювали до дерева, міді, а пізніше і до заліза спеціальними лаками. На речах, що знаходяться в постійному вживанні, таке золоте покриття трималося близько 50 років. Правда, цей спосіб золочення не єдиний. В деяких випадках виріб покривали шаром спеціального клею і посипали найтоншим золотим порошком.




Починаючи з середини минулого сторіччя, після того як російський вчений Б.С. Якобі відкрив процеси гальванопластики та гальваностегії, старі способи золочення майже вийшли з ужитку. Гальванічний процес не тільки продуктивніше, він дозволяє надати золотому покриттю різні відтінки. Добавка в золотий електроліт невеликої кількості цiанистої міді надає покриттю червоний відтінок, а в поєднанні з ціаністим сріблом - рожевий: за допомогою одного ціаністого срібла можна отримати зеленуватий відтінок золотих покриттів.

Золоті покриття відрізняються високою стійкістю і добре відбивають світло. У наш час золоченню піддають деталі провідників в високовольтної радіоапаратурі, окремі частини рентгенівських апаратів. Виготовляють відбивачі з золотим покриттям для сушки інфрачервоними променями. Позолоченою була поверхня декількох штучних супутників Землі: позолота охороняла супутники, від корозії та надлишкового тепла.

Новітній спосіб нанесення золотих покриттів - катодне розпилення. Електричний розряд в розрядженому газі супроводжується руйнуванням катода. При цьому частки катода летять з величезною швидкістю і можуть осідати не тільки на металі, але і на інших матеріалах: папері, дереві, кераміці, пластмасі. Цей спосіб отримання найтонших золотих покриттів застосовується при виготовленні фотоелементів, спеціальних дзеркал і в деяких інших випадках.

Комментариев нет:

Отправить комментарий