Родієве покриття


Нанесення родієвого покриття - поширена процедура, використовувана в ювелірному мистецтві, щоб надати прикрасі блиск і підвищити її зносостійкість.

Але що таке родій? За яких обставин вдаються до цієї процедури і що покупець повинен знати про вартість нанесення покриття і тривалості його дії?



Характерні риси родію

Родій, що займає 45 місце в періодичній системі  Менделєєва, є шляхетним рідкісним металом сріблясто-білого кольору.

Його відкрив в 1803 році англійський учений Вільям Волластон, той самий Волластон, який першим навчився виділяти платину з руди і робити з великих алмазів з дефектами маленькі, але високоякісні. У результаті практично жебрак-лікарчук став видним і вельми багатим ученим.

Родій в 10 разів дорожче золота, що викликає закономірне питання: чому родій використовують просто для покриття, а не  в якості основного металу для  ювелірних виробів? Бо характерна риса цього елементу - він надзвичайно крихкий.

Навіщо наносять родієве покриття?

Найчастіше шаром родію покривають вироби з білого золота, щоб надати їм яскраво-білий колір і додатково захистити від пошкоджень. Причина, по якій родій часто використовують у поєднанні з білим золотом, проста: фактично білого золота не існує. Це золото, змішане з іншим білого кольору металом (зазвичай сріблом, паладієм або нікелем). В результаті біле золото має злегка жовтий відтінок. А оскільки покупці білого золота шукають блискуче біле виріб, його покривають родием для підвищення блиску і білизни.

У чому переваги родієвого покриття?

Але крім додаткового блиску родієве покриття володіє і захисними властивостями, що робить його функціонально корисним. Родій ніколи не змінює колір і не тьмяніє. Крім того, цей метал твердіше золота, тому на ньому менше утворюється подряпин, а, значить, він з меншим збитком переносить щоденне використання. Родием іноді покривають як срібні вироби (в основному заради захисних властивостей), так і платинові (для додання блиску).

Застереження про недоліки покриттів з родію

Основний недолік родієвого покриття - воно не вічне. Рано чи пізно, метал стирається, і виріб потребує повторного родирование.

Тривалість життя родієвого покриття буває різним, і залежить від декількох факторів, у тому числі від інтенсивності використання вироби (часте використання прискорює знос, так само, як і зіткнення з іншими елементами або з шкірою) і початкової товщини покриття. Якщо ви плануєте носити прикрасу кожен день, краще витратитися додатково на покриття його більш товстим шаром родію.

Висновок



Перш ніж купити ювелірний виріб із срібла, платини або білого золота, запитайте, чи є на ньому родієве покриття, щоб розрахувати кінцеву вартість прикраси з урахуванням необхідності повторного нанесення покриття родію. Хоча звістка , що бажаний колір і блиск дорогого прикраси з білого золота насправді належить родію, може викликати розчарування, краще усвідомити це відразу, а не пізніше, коли ви віднесете потьмянілу коштовність ювеліра і дізнаєтеся вартість нового покриття.

Комментариев нет:

Отправить комментарий