Кольє

Назва кольє (collier) з французької перекладається як «нашийник, надітий на шию». Ця одна з найбільш вишуканих і дорогих видів ювелірних прикрас щільно прилягає до шиї і складається з декількох частин різної величини, що зменшуються у напрямку до країв. Обов'язковий елемент кольє - застібка.

Такі ювелірні прикраси, як намиста і кольє, з'явилися дуже давно. Прообрази сучасних кольє із золота та інших дорогоцінних металів були зроблені з кісток і наділялися магічними властивостями. Носили їх і жінки, і чоловіки, і поступово камінчик на мотузочці почав своє перетворення в ювелірний шедевр.




Археологічні знахідки свідчать, що в кольє хизувалися ще майя, ацтеки, етруски. У давньоєгипетських фараонів і жерців це прикраса відігравала роль відзнаки. Золоті кольє з дорогоцінними каменями і емаллю були настільки важкі, що доводилося використовувати противагу. Були схильні до надмірностей і в Стародавньому Римі. Наприклад, дружина Калігули ледве пересувалася через велику кількість шийних прикрас, а у багатих громадян на кольє із золота та ін. йшли цілі статки.

Мистецтво створення кольє було дуже розвинене на Сході і зробило вплив на західну культуру. Так, приміром, у індійських раджів вони були символом влади; наряд богів, згідно міфології, незмінно доповнювався подібними прикрасами. І в середні століття кольє покликані були демонструвати високе суспільне становище своїх володарів. Англійські королі, наприклад, одягали золоте кольє прямо на лицарські обладунки.

Крім відображення статусу, кольє служили сховищем мощей святих та атрибутом ряду обрядів, зокрема масонських. Ці вироби завжди носили «кастовий» характер, однак XX століття внесло в такий стан речей серйозні корективи.

Тепер кольє із золота та інших благородних матеріалів доступні жінкам незалежно від їх приналежності до «вершків суспільства». Однак цей ювелірний виріб здатний додати у вигляд будь-кого з них нотки вишуканості й аристократизму.

Комментариев нет:

Отправить комментарий