Проби бiлого золота

Біле золото стало популярним в тридцятих роках минулого сторіччя. Воно поступово витіснило срібло, яке широко використовувалося для обрамлення діамантів і перлів. Останні роки цей дорогоцінний сплав став синонімом гарного смаку та вишуканості. Вироби з нього значно відрізняються за вартістю. Ціна білого золота безпосередньо залежить від проби прикраси.




Проба - це кількість дорогоцінного метала в одному грамі сплаву. «Ювелірне» золото містить у собі певну частину добавок різних металів. Ця домішка називається лігатура. Як лігатури використовують деякі дорогоцінні метали, наприклад, платину, срібло і паладій. Також в хід йдуть і кольорові: бронза, нікель, мідь. Вони використовуються не для економії, а щоб надати йому міцність, зносостійкість і пластичність. Крім цього лiгатура дозволяють змінювати колір, воно може стати білим, рожевим, червоним і навіть, зеленим і чорним.

Біле золото є різновидом традиційного. Тому на виробах з цього сплаву стоять ті ж проби, що й на інших золотих прикрасах. У нашій країні існують п'ять основних проб: 375 - в одному грамі такого сплаву міститься 37,5% чистого золота. Білий колір йому надають срібло, нікель і цинк. Такі вироби розраховані на масового споживача і коштують відносно недорого. Однак вони мають неприємну властивість: тьмяніють на повітрі. Прикраси, виготовлені зі сплаву нижче 375 проби, не рахуються ювелірними, а відносяться до розряду біжутерії.

500 - містить 50% золота, основні добавки це срібло і мідь. Вони надають металу жовтуватий відтінок. Цей вид не надто поширений. Через те що він погано вiдливається ювелірам досить складно з ним працювати.

585 - вироби з такого сплаву містять 58,5% золота, інші складові: паладій, нікель, срібло і мідь. Є вдалим поєднанням, вироби з нього тверді, міцні і мало схильні до дії повітря.

750 - має у своєму складі 75% золота, а також платину, паладій і срібло. Іноді туди входить нікель. Цей сплав є досить дорогим і використовується для виготовлення філігранних прикрас. Він має відмінні характеристики, і прикраси надовго зберігають первозданний вигляд.

Для додання їм більшого блиску, вироби покривають шаром родію, який також є благородним металом.

958 - майже на 96% складається з чистого золота. Через свою м'якiсть рідко використовується самостійно для створення прикрас. Частіше з нього виконують різні вставки. Бiле золото такої проби не зустрічається, так як, для того, щоб надати благородному металу потрібний відтінок, в нього необхідно додати не менше 18% відсотків «білих» добавок.

Чисте золото дуже м'який метал, його можна зустріти тільки в злитках. Тільки японські ювеліри роблять прикраси практично без добавок інших металів. Однак, такі вироби легко деформуються і стираються.

Пробою також називають клеймо, яке ставлять на вироби. Його ставлять для того, щоб підтвердити кількість золота, яке в них міститься. У нашій країні цей процес контролюється державою. А от у Туреччині, коли купуєте прикраси, вам поставлять будь-яку на замовлення. Тому турецьке золото не викликає довіри у наших ювелірів. Неважливо, яка проба стоятиме на вибранiй вами прикрасі. Головне, щоб вона вас радувала, і була куплена в фірмовому магазині.

Комментариев нет:

Отправить комментарий