Метали платинової групи

Паладій - щільний і низькоплавкий метал платинової групи з атомним номером 46 періодичної таблиці, з хімічним символом Pd. Відносний вміст його в земній корі 1 частина на мільйон. За запасами це відповідає 30-32% від всіх металів платинової групи.



Цей білий і ковкий метал має незвичайну властивість поглинати водень при кімнатній температурі в кількості до 900 разів більше власного обсягу. Водень легко дифундує крізь нагрітий паладій, що забезпечує очистку газу. Адже інші гази крізь паладій не проходять.

Історія паладію пов'язана з історією інших металів платинової групи, тому що вони, як правило, зустрічаються разом в деякій комбінації, дуже близькі за властивостями, і тому їхня історія - це історія розробки економічних методів їх поділу. Після того, як виник попит на ці метали, а потім знайдені комерційно життєздатні джерела, їх виробництво стало необхідним.

Основні джерела платинових металів виявлені в Росії і Південній Африці. У Північній Америці, паладій був знайдений з іншими металами платинової групи в американському штаті Монтана, де його зараз видобуває Stillwater Mining Company.

Метали платинової групи мають каталітичні властивості що призвело їх до використання в якості каталізаторів для автомобілів.

Паладій в порівнянні з іншими ювелірними металами

Паладій, хоч і є ювелірним металом коштує істотно дешевше золота, білого золота або платини. Він дорожче срібла і біліше, ніж платина. Він також легше платини майже вдвічі. Тому з нього можна виготовити більш хитромудрі намиста і браслети, здатні витримати великі дорогоцінні камені, при тому ж загальному вазі. З тієї ж причини, паладій може бути особливо гарний для виготовлення сережок.

У використанні паладію для ювелірних виробів бачать відродження інтересу всередині країни і за кордоном. Паладій є відмінним матеріалом для гальваніки, і знаходить застосування у виготовленні на тільки ювелірних прикрас, але і корпусів годин.

Паладій, метал платинової групи, був вперше використаний для ювелірних виробів, коли платина була оголошена стратегічним металом і зарезервована для використання у військових цілях в 1939 році.

Сплави паладію, розроблені для ювелірних виробів, як правило, містять 95% паладію і близько 5% рутенію і є слідові кількості інших металів. Цей сплав паладію білий, благородний, податливий, легкий, гіпоалергенний. Крім того, йому не потрібні родій і платина, як добавки, що формують властивості сплаву.

Комментариев нет:

Отправить комментарий