Імітація золота


Варто відзначити з'єднання, які видають за золото, але насправді ж в них практично немає золота, або взагалі немає, тому варто звернути на даний список особливу увагу.





Бронза — яскраво жовтий сплав, який містить 90 відсотків міді і 10 відсотків алюмінію — найбільш часто видають за золото, тому що є маловитратними способом, і неозброєним поглядом не відрізнити від оригіналу.


На другому місці розташований сплав під назвою батбронза, який був розроблений в середині 20 століття, як сплав для позолоти і для виготовлення промислових, сценічних деталей.


Сплав, в який додають цинк, але вже у великій кількості, називається батметалл. В основному використовується у виробництві столового посуду.


Французи придумали термін «Вермей», який використовують для позначення срібла, покритого золотом в малій кількості. Вермей виготовляють тільки на вогні.


Також варто відзначити гамельтонметалл, який складається з 66,7 відсотків міді, 33,3 відсотка цинку. Сплав має жовтуватий колір, застосовується для покриття золотим колір деталей промислового призначення.


Американці ж придумали слово «Голдін» - сплав міді та алюмінію, застосовується для виготовлення дешевих, неякісних ювелірних виробів.




Дюраметалл - сплав цинку, алюмінію і міді, який має золотисто-жовтуватого відтінку.




Сплав, який містить 83,6 відсотка міді, 9,34 відсотка цинку і 7 відсотків олова, має золотистий відтінок, і повністю імітує золото і називається Мангеймське золото.




66 відсотків міді і 34 відсотки цинку — сплав схожий за кольором на самородне золото і його видають за необроблене золото.




Французи також придумали вислів «oreide» - «французьке золото». «Французьке золото» застосовують для виготовлення недорогих виробів.




Сплав, що складається з міді і цинку, називається томпак. Томпак вперше застосував лондонський годинникар Христофор Пінчбеккер на початку 19 століття, ідеально імітує золото, тому що стійкий до корозії і має високу міцність.




Сплав, що містить 57 відсотків міді, 18 відсотків платини, 10 відсотків срібла, 9 відсотків нікелю і 6 відсотків цинку — термоелектр. Термоелектр має гарний золотий колір, але через високу собівартість дуже рідко застосовується як замінник золота.




Сплав, який застосовують для виготовлення недорогих прикрас, носить назву «сплав золота з титаном», але насправді не містить ні грама золота, але в той же час є 100 відсоткової копією золота 585 проби.


За кольором iмiтацiя золота не відрізняється від справжнього, але її можна визначити за масою предмета або шляхом нехитрих хімічних реакцій. 

Нижче наведені хімічні методи iмiтацiй золота і їх застосування.

Сульфiд олова

Для золочення дешевих дерев'яних і гіпсових виробів штучним золотом використовують сульфід олова (IV) SnS2. Це з'єднання утворюється у вигляді м'яких блискучих золотистих лусочок при нагріванні металевого олова з сіркою. При більш високій температурі (> 520°С) таке "золото" темніє - розкладається на SnS і сірку.

Ще одним видом iмiтацiї золота можна назвати титанову позолоту.

Титанова позолота

Сучасні наука і техніка нерідко потребують надвисокого вакуума, який не можуть створити звичайні ртутні насоси. І тут виручає титан, який має здатність утворювати складні речовини, що міцно зв'язуються з основними компонентами повітря. В камері титан реагує із киснем і азотом, які є у повітрі, пов'язуючи їх в оксид TiO2 і нітрид TiNx (де х від 0,58 до 1,00), що і створює надвисокий вакуум. Цю ж властивість титану використовують для видалення кисню та азоту з сталі з метою підвищення її якості.

Але особливо перспективним виявилося застосування тонких покриттів з нітриду титану - однiєї з найміцніших хімічних сполук.

Використовуючи сучасні технології (в тому числі лазерні), речовину наносять шаром товщиною всього 2-3 мкм на поверхню, яку треба зробити твердою і зносостійкою. Покриті нітридом титану інструменти зі швидкорізальної сталі (різці, свердла, фрези) і служать довше, і підвищують продуктивність праці. Свердла, покриті нітридом титану, на вигляд майже не відрізняються від золотих.


Вони виглядають точнiсiнько як позолочені - адже колір нітриду титану майже такий, як і у золота. Нітріднi покриття використовують все ширше, наприклад для зубних коронок. 



Тому варто ретельно перевіряти ювелірні вироби перед покупкою, а після покупки варто звернутися до незалежного експерта і повністю перевірити виріб на справжність.



Комментариев нет:

Отправить комментарий